Är allt en tävlan?

När man går hemma så har man (ibland) tid att fundera på en del saker. I går morse på Nyhetsmorgonen hade man barnpsykologen på plats och tittare fick skicka in sina frågor. Ämnet var att leka med sitt/sina barn. Någon hade skickat in och frågat om hon inte lekte tillräckligt med sin 7månaders baby? Hon hade olika saker hemma som hon ibland bytte och och satt även och pratade/gullade med sitt barn. Frågan hade väl uppstått från att hon läst/hört andra mammor som köpt ”Einstein-leksaker” till sina barn osv. Men herregud säger jag, måste allt vara en tävlan i babyvärlden(övriga världen också)? Skall den här stackars mamman känna sig otillräcklig för att andra skryter om hur mycket det gör med sina barn? Jag menar en 7månaders baby hur mycket kan man leka?

Idag hade man på nyhetsmorgonen tagit fram allt en ny baby kan tänkas behöva och räknat att det går på ca 16t kr och 1600kr/mån det först året. Tilde frågade direkt om det måste kosta så mycket, kan man inte köpa billigare/begagnat. Jo visst samma saker kunde man hitta för under 5000kr! Varför börjar man inte med att berätta det? Skall man redan under graviditeten tävla med varandra, vem som har den nyaste modellen av vagnen och alla andra ibland onödiga prylar? Vi köpte endast skötbordet nytt och resten begagnat och Alicia har då aldrig hittills saknat något och jag kan inte tycka att det är värt att lägga 10000kr på en vagn när jag får en lika fin för 3000kr. Än gång till, alla gör som de vill, självklart, men jag tycker att det är synd att vissa skall behöva känna sig sämre för att de inte kan köpa allt nytt.

Jag kan tycka att det i dagens värld blir en förvrängd bild av föräldraskapet och mycket tack vare olika sociala medier. Man lägger upp tusen bilder då man leker, bakar, bygger, pysslar m.m. Är verkligheten så? Visst jag lägger också upp bilder, som igår när vi var till simhallen, men jag är inte den som säger att jag jämt hittar på saker här hemma.(Rätta mig om någon tycker att jag gör det) Jag kan även skriva om jobbiga och tunga stunder och att babybubblan inte alltid är ljusröd. Dagligen sitter jag väl på golvet och leker med Alicia eller försöker gå till parken, men inte ens det behöver man göra i timtal varje dag.Hon kan leka själv och hon ser att jag finns där. Missförstå mig rätt nu, den som vill och kan och orkar får självklart leka med sitt eller sina barn precis hur mycket man vill men jag tycker att det är synd att andra människor skall känna sig otillräckliga för att de inte hinner. Samma sak gäller den eviga dagis-debatten runt om på olika bloggar. Döm inte en annan om du inte är i hennes situation eller ens vet hur den andres situation ser ut. Alicia kommer att vara 14månader när hon börjar dagis. Trist, ja, men ekonomiskt har vi inte råd att vara hemma längre, ja om vi inte flyttar och lever på gröt då. Ja, så ser det ut. Jag kommer att jobba heltid för att jag inte har råd att gå ner i tid. Maken studerar så han kommer att få ta en stor del i hämtning/lämning på dagis och självklart kommer vi försöka pussla så Alicia inte skall få ”bo” på dagis.

Ändå kan jag tycka att även sådant skryts det om. ”Mitt barn skall inte behöva utsättas för att gå på dagis när hen är så liten” osv… Snälla sluta skryta och det är ingen tävlan! Jag tror att varje förälder gör så gott man kan för alla vill väl sitt barn det bästa. Sedan skall inte jag behöva få dåligt samvete för att jag inte sitter och klipper och klistrar eller bakar och stojar med mitt barn 24h!

Sedan att jag skryter om vilka framsteg Alicia gör, när hon började åla, krypa, sova nätterna, klappa händerna m.m. det gör jag för att för mig är det underbart att se vilka framsteg hon gör. Däremot hoppas jag verkligen att ingen jämför sitt barn med mitt och känner ”press” över att deras barn inte ännu klappat händerna. För visst är det trist om vi skall börja jämför med varandra och tänk vilken stress det blir för barnen om de växer upp med att jämt bli jämförda? Det räcker väl att vi vuxna beter oss som knäppgökar ibland. Nej fy! Låt barn bli barn och gör det som du tror är bäst för ditt barn!

Unknown

10 kommentarer

Under Dagis/förskola, Förälder, Funderingar

10 svar till “Är allt en tävlan?

 1. Nea

  Joo ja vet hu d känns när man ibland far ti såna barn som just har alla dessa grymt dyra hippa fina leksakerna som alla barn sen samlas kring o vill leka med.. Sen då de kommer ti oss o vi bara har gamla tågbanor o klosslådor o små leksaksdjur känner man sig som värsta loosern.. Fast ja vet att man int sku borda känna så, men visst känner man sig fattigare o på så sätt sämr då man int kan ge samma saker. Försöker ändå att int visa d o absolut int ge vidare den känslan åt lillan. Men säkert kommer den dagen då hon e så stor att hon börjar fråga varför andra har så fina grejer o vi har sånt som vi fått i arv eller köpt på kirppis. Det är väl den dåliga sidan med att ha dåliga inkomster. Men jag vågar också tro att ett barn inte blir fiffigt, lyckligt o socialt begåvat genom diverse grejer o leksaker. Bäst mår barnet av en förälder som då den är med barnet faktiskt är närvarande o ger den sin tid o närhet o uppmärksamhet, kärlek, uppskattning o uppmuntran. På einsteins tid fanns det inte heller dessa leksaker – han satt antagligen o lekte me kottar. Ja fösöker också att aldrig döma andra genom deras val – man kan aldrig veta hurudant deras liv är o hurudan situation de måhända tampas med. Vi borde alla bara stötta varandra mera o inte ifrågasätta.

  • Ja självklart påverkas man av varandra men jag tycker det är synd att man skall känna sig sämre för att man inte har nya saker. Tvärtom borde du känna dig stolt över att dina eller någons avlagda leksaker kan glädja lillan så mycket som de gör och tänkt vilka summor pengar du sparat in genom att inte köpa nytt. Det bästa är att du kan alltid sälja vidare du också. Jag vet att när barnet blir äldre kommer skillnaderna att bli tydligare, vem har nytt och vem inte, därför skulle jag hoppas på att alla kan få en sundare syn redan nu så kanske vi kan lära våra barn att man inte är sämre fast man inte har samma saker/kläder m.m. Materiella ting är inte alltid en tröst, men huvudsaken är att barnet har en god grund hemifrån, oberoende hur det ser ut ekonomiskt. Som jag skrev missunnar jag ingen att köpa det man vill men jag tycker inte heller sämre om någon som inte gör det, och den synen skulle jag vilja att alla hade. Dessutom blir det lätt att allt handlar om materiella ting, jag vill också förtydliga att känslan av närvaro och samvaro är viktigt för barnet och olika känslor. Mamma är inte glad jämnt och vill leka och busa och så är det, men jag leker gärna när jag inte är ledsen 🙂

   • Ica

    Ahh, det jag tänkt skriva om flera gånger på bloggen men aldrig orkat påbörja 🙂 Bra, mycket bra och rätt skrivet.

   • Jo man kommer på grejer ibland som man vill ventilera på bloggen och nu skrev jag det här..bara att fortsätta du 🙂

 2. Väldigt bra skrivet! Jag håller helt med. Det är så synd när det ska tävlas om allting. Jag försöker att inte bry mig om andra men alltid är det inte så lätt. Vi har också köpt det mesta begagnat, alla babygrejer är ju så svindyra! Men sen kom en av mina bästa vänner och hackade ner på vår vagn, för att inte vi hade köpt en ny, fin, och dyr emmaljunga som de.
  Verkligen tråkigt med allt tävlas och jämföras med varandra.

 3. Mamma

  Heja, med facit ihand blev det folk av dig o dina syskon, utan dyra leksaker, en mamma som arbetade, knappt om pengar och sällan hade tid att leka med er. Men bra gick det, idag är ni vuxna och har egna små att ta hand om. Kramis.

  • Du har nog gjort ett bra jobb! Men visst är det hemskt att man ska behöva bli jämförd med andra, man gör väl så gott man kan och alla vill väl det bästa för sina barn. Kramis

 4. Ping: 2013 | Plinges vardag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s