Ny fas

Jag har tidigare skrivit om våra nattningar de senaste tiden; att det tar ca 1 h innan hon somnar och att man måste sitta bredvid henne annars tokskriker hon. Två kvällar har det ”bara” tagit ca 30minuter och jag trodde redan att vi var påväg mot det bättre men i dag tog det återigen ca 1 timme varav 20minuter satt jag i en fåtölj i hennes rum men henne i famnen. Dessutom skriker hon i panik ca 1-4ggr/natt vilket oftast resulterar i att hon får sova med oss för man orkar inte gå upp flera gånger. Även då hon ligger i vår säng kan hon vakna och skrika. Oftast låter det som panikskrik när hon skriker, som om hon har mardrömmar eller är rädd att bli ensam. Går man upp och tröstar henne tystnar hon men skriker ganska snart igen. Som förälder är det väldigt tröttsamt med dessa nätter med bruten sömn.

När Alicia var 7-9månader hade hon ingen separationsångest eller främja, som det står att barn i den åldern har, så jag antar att hon tar ut sin ångest nu. På dagarna är det inga problem att lämna henne på dagis och dagsvilan går också hur bra som helst både på dagis och hemma.

Jag googlade lite om barns sinnesstämning i åldern 1-2år och följande texter är från 1177 hemsida.

Barnet har ofta en stark vilja att bestämma själv. (Nähä, Va?! Det har vår dotter haft sedan stunden hon föddes)

Barnets avsikter är aldrig elaka, men det kan agera provocerande för att lära sig var den vuxnes och dess egna gränser går. (provocerande, uttröttande, ja!

Barnets känsloläge kan snabbt skifta från kärleksfulla kramar till utbrott av ilska. Det kan vara tålamodsprövande för den eller de som är närmast barnet. (En arbetskamrat sa till mig i helgen att små barn har alla psyk diagnoser; detta är den bippolära. Prata om snabba skiftningar i humöret, oj oj oj)

När barnet är runt ett och ett halvt år kan det tillfälligt bli mer oroligt. Det är en naturlig fas i utvecklingen som kan märkas olika tydligt hos olika barn. Barnet söker mer trygghet och vill vara närmare föräldrarna igen efter att nyligen ha visat betydligt större självständighet.(Visst är detta varför våra nätter är tröttsamma, allt är bara en fas och snart sover vi bra igen, eller hur?)

20140210-204313.jpg
Fröken bestämd med svängande humör men är alltid pappas och mammas älskling!

1 kommentar

Filed under Alicia, Funderingar

One response to “Ny fas

  1. Mamma

    Ge en extra kram från mormor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s