Studiebesök

I måndags strax efter kl 11 satte sig jag och Monica i en av Cfl´s bilar och så körde vi i 4 timmar. Målet var Karsuddens sjukhus, Katrineholm.

Karsuddens sjukhus är ett sjukhus med rättspyskitarisk vård. Det vill säga personer som begått brott men som bedöms lida av en psykiska sjukdom får oftast rättspyskiatirsk vård i stället för fängelse. Ibland kan man tycka att någon kommer ”lätt” undan med rättspsykiatrisk vård istället för fängelse, men så är det nog inte. Ett fängelsestraff kan du komma ut från efter 2/3 är avtjänat. Inom vården finns det ingen tidsbegränsning och 99% av patienterna ska skrivas ut med särskild prövning, det vill säga man ska göra en bedömning om det kan skrivas ut och sedan skrivs man till hälften utan, ja, man skrivs ut på prov innan man kan bli utskriven.

Alltså har man begått en misshandel som kanske skulle ge dig 2 års fängelse och du kan komma ut eftersäg ca 1,5år, kan samma brott ge dig rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och du kan få sitta av tiden betydligt längre. På Karsudden var medeltiden 8år, men man kan vara där betydligt längre. den som har suttit där längst hade suttit över 23 år nu.

När vi kom fram på måndag fick vi nycklar och kort som gjorde att vi kunde ta oss in på B-huset(det finns fyra hus; A,B;C,D och varje hus har tre avdelningar). Vi gjorde oss hemmastadda i personalbostäderna och åkte sedan in till centrum för att äta. På kvällen blev det lite vin och snacks innan det var dags att sova.

Tisdag kl 7.30 var vi redo. Vi fick följa med in på avdelning B2 var vi sedan tillbringade en stor del av dagen. Där blev vi presenterade för personalen och för en del av patienterna. Vi fick även en rundtur över avdelningen, rutiner och journalskrivning m.m samt en rundtur rnt på Karsuddens sjukhusområde. Det är ett jättefint ställe och aktivitetsmöjligheterna/utrymmen är fantastiska.

Vi fick även följa med en patient när hen skulle till sin aktivitet. Hen fick inte gå själv utan enbart med personalfölje. Ja hurusom helst var det en riktigt bra dag och hur intressant som helst. Patienterna på avdelningen var vi var var av olika bakgrunder och likaså var brotten de gjort av olika slag. Väldigt väldigt intressant!

För oss som jobbat inom psykiatrin särskiljde sig Karsudden inte på så många sätt och patienterna ser ut som satiren ser ut. Inget märkvärdigt där heller, det enda är att dessa patienter har gjort brott och därför sitter där.

Var vi rädda? Nej inte ens för en sekund, fast vi träffade patienter av olika kaliber. Tvärtom blev jag nog väldigt intresserad av att någon dag pröva på att jobba inom detta område!

Unknown images Unknown-1

Bilderna är från google. Det var fotograferingsförbud på hela området, så även om vi gärna ville ta en bild på oss i arbetskläder med nycklar och larm och allt så lät vi bli.

Googla Karsudden så kan ni hitta mera information. Man kan även googla intagna så kan man få en inblick i vilka personer som kan sitta där. Spännande!

Efter kl 15 på tisdag satte vi oss återigen i bilen och körde 4 timmat hemåt. Tusen tack avdelning B2 och speciellt Erik för att ni tog emot oss. Vi skulle gärna ha stannat längre!

Lämna en kommentar

Filed under Jag, Jobb, skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s