Morsdag

På söndag firas det morsdag i Sverige men innan dess ska denna arbetsvecka avslutas. Betygs ska sättas imorgon och jag har ännu något elevbesök att göra. Vad jag har flängt runt denna vecka. Det känns att vi är inne på slutraka nu. Sedan ska ännu hela min arbetsplats packas ner i lådor och så har jag ännu en slutexamination med några elever.

På lördag blir det som sagt matstafetten och tills dess bör det städas och lagas/förberedas mat här hemma.

Men på söndag är det morsdag och utifrån en artikel i Aftonbladet kommer nu här 6 punkter på hur en morsdag ska firas (eller har firats förr). Får se hur jag/vi firar på söndag 😉

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

  2. Mor hälsas om morgonen med sång från barnen.

  3. Hon bjuds före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant som barnen själva bakat. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

  4. Vila och frihet från allt hushållsarbete beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.

  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ett hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.

  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram.

Ledighet från hushållssysslorna var vid den här tiden ovanligt för en kvinna men i dag firas antagligen dagen på andra sätt. Källa: Wikipedia, Nordiska museet

 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s